Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τα ΣΜΝ είναι παθήσεις οι οποίες μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική ή στοματική) . Ορισμένα ΣΜΝ δεν μεταδίδονται αποκλειστικά και μόνο με τη σεξουαλική επαφή, αλλά και μέσω δερματικής επαφής ή επαφής με μολυσμένο αίμα.

Τι είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα(ΣΜΝ)

Tα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία λοιμώξεων που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και οφείλονται κυρίως σε βακτήρια,ιούς και παράσιτα.

Οι υπεύθυνοι μικροοργανισμοί μπορούν να εντοπισθούν στα σωματικά υγρά όπως το σπέρμα, στο δέρμα και τους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων και στις περιοχές γύρω τους, καθώς και στην στοματική κοιλότητα,τον φάρυγγα και το ορθό.

Τα συμπτώματα των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων ποικίλουν κατά πολύ.Μπορεί να μην παρουσιάζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα ή να συνοδεύονται από έντονη δυσφορία,πόνο και χαρακτηριστικά εξανθήματα.

Η μη αντιμετώπιση ορισμένων ΣΜΝ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις όπως είναι η επιδιδυμίτιδα,η υπογονιμότητα και η ενδοπυελική φλεγμονώδης νόσος σε χλαμυδιακή ή γονοκοκκική λοίμωξη,ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σε λοίμωξη από ογκογόνο ιό HPV και η συστηματική επέκταση της λοίμωξης σε περιπτώσης σύφιλης,γονόρροιας κλπ.

Caring, Healing, Leading

Πως αντιμετωπίζεται

Η αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) εξαρτάται από το είδος της νόσου και τη σοβαρότητά της. Οι παρακάτω μέθοδοι αντιμετώπισης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γενικές γραμμές:

  1. Φαρμακευτική αγωγή: Πολλά ΣΜΝ μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, αντιικά, αντιρετροϊκά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ανάλογα με το είδος της λοίμωξης. Ο γιατρός θα αξιολογήσει την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία για το συγκεκριμένο ΣΜΝ.
  2. Συμβουλευτική και εκπαίδευση: Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να παράσχουν συμβουλές και εκπαίδευση σχετικά με την πρόληψη των ΣΜΝ, τη χρήση προφυλακτικών, την ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά και τη σημασία της τακτικής εξέτασης και ελέγχου.
  3. Επεμβάσεις και χειρουργική: Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τον καρκίνο του προστάτη ή τον κονδυλώματα του γεννητικού συστήματος, ενδέχεται να απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ή την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  4. Εμβολιασμός: Για ορισμένες ΣΜΝ, όπως η ηπατίτιδα B, υπάρχουν εμβόλια που μπορούν να παρέχουν προστασία ή να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.